Tatuaje din Borneo

Executarea unui tatuaj in stil traditional in Borneo. More »

Alaska: Tribul Tlingit

Tatuajele din triburile Tlingit More »

Angelina Jolie

Tatuajul cu tigrul bengalez a lui Angelina Jolie More »

Tatuaj Maori

Sef de trib Maori More »

India- Nagaland

India: ţărâmul cernelii veşnice More »

Tatuaje Budiste

Wat Bang Phra More »

 

Mecca tatuajelor thailandeze Wat Bang Phra

Pentru tailandezii obisnuiti, manastirea budista si complexul de temple cunoscut drept Wat Bang Phra reprezinta cetatea tatuajelor magice denumite si sakyan.

Localizat cam la 48 de kilometri in afara Bangkokului, in provincia centrala tailandeza Nakhon Pathom, acesta este Mecca celor care aspira la tatuajele magice, pentru ca Wat Bang Phra gazduieste anual cel mai mare festival de tatuaje din lume. In timpul celei de-a patra zi a evenimentului, de obicei tinut la inceputul lunii martie, mii de credinciosi convinsi de puterea tatuajelor vin din toate colturile Thailandei si din afara tarii sa primeasca noi modele sau sa si le refaca pe cele pe care le-au primit odata cu binecuvântarea calugarilor care vin aici.

festival-de-tatuaje-Wat-Bang-Phra-Tailanda

Maestrul tatuator Luang Pi Nunn a creat 29 de tipuri de tatuaje magice. El este numit U Na Lome si fiecare dinte cele 29 de modele il reprezinta pe Buddha asezat. Maestrul calugar spunea, despre tatuaj: „Nu numai ca te va proteja, dar va opri gândurile rele inainte sa devina actiuni”.
Dar acest eveniment nu este numai pentru barbatii care doresc sa fie tatuati de calugarii lor preferati. Familii intregi vin sa vada diversitatea de amulete ori sa guste din numeroasele de mâncare, sa participe la jocurile organizate, sa observe numerele de circ si sa asculte mantrele calugarilor budisti. Este ca un enorm festival dedicat tatuajelor.

Calugarii tatueaza in multe temple diferite, si fiecare isi alege spatiul de lucru dupa preferintele personale. Unii calugari lucreaza pe verande in afara templelor, numite wat in thailandeza, in timp ce altii prefera intunericul si colturile umbroase dinauntrul templelor. Unii inca prefera sa lucreze singuri, altora le place sa imparta o camera cu doi sau mai multi tatuatori.

Templu Wat Bang Phra
Credinciosii vin la festivalul anual Wat Bang Phra cu miile ca sa primeasca tatuaje despre se crede ca aduc noroc sau genereaza succes in munca sau afaceri. Alte tatuaje sunt aducatoare de carisma purtatorului sau il fac mai atractiv pentru sexul opus. In unele cazuri, dusmanii pot fi transformati in prieteni cu anumite tatuaje, in timp ce alte modele aduc purtatorului abilitatea de a conduce sau de a convinge prin discursuri, ceea ce adauga persoanei o virtute sacra.

Wat Bang Phra Tattoo
Unealta de tatuat a calugarilor este un tija de metal, lunga de vreo 60 de centimetri si ascutita, despicata la un capat cam cinci centimetri ca sa formeze un vârf gen furca, ascutit ca un ac. Spatiul creat intre cele doua vârfuri ascutite actioneaza ca un rezervor care tine pigmentul pentru tatuat. Aceste unelte arata mai mult ca o furculita folosita la gatitul carnii sau al legumelor la gratar.
In Tailanda, locuitorii folosesc amulete si tatuaje pentru protectie si pentru as-i indeplini dorintele. De asemenea, ei folosesc incantatii derivate din versetele budiste numite katha, intr-o diversitate de contexte, de la vindecari pâna la dresarea elefantilor si protejarea de vraji.

calugar_budisti_tatuatori
Multi devotati ai Wat Bang Phra vin aici ca sa primeasca tatuajul care il intruchepeaza pe Hanuman, regele maimuta, pentru ca se crede ca aceasta figura este invincibila si nu va muri niciodata.
Unii calugari folosesc un stil punctliniar, in timp ce altii realizeaza lucrari din linii fine. Cerneala sau tusul folosite de calugari sunt pastrate in recipiente personale, iar unele se crede ca au capacitati protectoare speciale datorita ingredientelor lor neobisnuite si magice folosite. De exemplu, unii arjani folosesc lemn de santal, inmuiat in ierburi sau ulei alb de susan. Se spun ca se mai foloseste grasime de la animale salbatice ca elefantii, tigri, ursi, si chiar venin de cobra sau grasime de la barbia cadavrelor. Altii spun ca la pigmentul chinezesc a mai fost adaugata pielea exfoliata a unui arjan, amestecata cu apa sfintita. In aceste cazuri, se crede ca tatuajul realizat cu acest tus determina ca oamenii care interactioneaza cu purtatorul sa se comporte ca si cum s-ar afla in prezenta unui calugar. Astfel tatuajul ar influenta oamenii din jur sa se comporte cumva smerit si sa trateze purtatorul cu respect.
Calugar-Budist-Wat-Bang-Phra
In Thailanda, exista un mod de a câstiga protectia prin cresterea puterii personale. Fiecare tatuaj are un spirit care poate poseda purtatorul. Unii calugari sunt cunoscuti ca având intelepciunea necesara de a crea dar si de a testa tatuajele. Calugarii insisi sunt inlocuitori ai lui Buddha, iar asta ii face niste fiinte extrem de puternice.
Pustnicilor indieni Ruesi li se inchina arjanii si clientii lor, pentru ca se crede ca acesti oameni au adus tatuarea in Tailanda in trecutul indepartat. Ruesi sunt, de asemenea, importanti pentru ca in mitologia tradi]ionala indiana rolul lor era de intermediari intre oameni si zeitati.
In general, exista trei categorii de tatuaje care pot fi primite la Wat Bang Phra: cele care actioneaza asupra celorlalti, cauzând sentimente de prietenie,  admiratie sau de frica de purtator; cele care actioneaza asupra clientului, crescându-i abilitatile de vorbire care il fac pe ascultator sa execute ceea ce purtatorul cere si inzestrându-l cu mult curaj; o alta categorie este cea a tatuajelor care creeaza o bariera protectoare in jurul persoanei si impiedica orice fel de animal sa il muste, cutit sa il taie, gloante sa intre in corp sau foc sa il arda. Tatuajele magice pentru aceste scopuri sau altele (de exemplu pentru sanatate eterna) sunt, intr-un fel, ca medicina preventiva si pot fi interpretate ca vaccinarile impotriva diferitelor boli sau ghinioane.
Dar exista si tatuaje care nu pot fi vazute. Acestea sunt tatuajele cu ulei despre care se spune ca sunt tot la fel de puternice ca si diversitatea de tatuaje cu pigmenti. Unii calugari folosesc ulei de susan sau cocos care este amestecat cu alte ierburi si lemn de saltal. Unii dintre cei mai puternici arjani de la Wat Bang Phra, ca Luang Pi Nunn, este acoperit cu astfel de tatuaje.
Calugarii lucreaza in diverse moduri. Unii folosesc aceeasi unealta lunga iar si iar, curatând tija cu alcool la fiecare sesiune de tatuat. Altii folosesc unelte diferite pentru fiecare persoana pe care o tatueaza. Altii schimba diverse recipiente de cerneala. Ca fiecare tara din lume, si tailandezii au probleme cu bolnavii de hepatita sau cu SIDA.
Niciunul dintre tinerii care intra in spatiul de lucru al unui calugar nu sufla o vorba si, de obicei, doi prieteni barbati ii tin intinsa pielea pentru calugar. Unii detinatori de tatuaje intra intr-o stare de transa usoara in timp ce sunt tatuati, altii intra in stare de meditatie. In afara de clientii ocazionali semi-posedati, zona din jurul careia tatueaza calugarii ramâne atât de tacuta incât nu poti auzi nimic. Indiferent de client, care poate sau nu sa fie posedat, calugarul continua sa introduca pigmentul sub piele, oprindu-se numai pentru a indeparta sângele care curge sau sa ia o gura de energizat ori sa traga dintr-o tigara bine pozitionata. Dupa ce tatuajul este terminat, calugarul murmura o rugaciune si presara peste tatuaj o pulbere magica. Aceasta actiune realizeaza o comunicare subtila intre detinatorul tatuajului si puterile meditative si transcendentale ale calugarului, similare cu ale lui Buddha.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*