Tatuaje din Borneo

Executarea unui tatuaj in stil traditional in Borneo. More »

Alaska: Tribul Tlingit

Tatuajele din triburile Tlingit More »

Angelina Jolie

Tatuajul cu tigrul bengalez a lui Angelina Jolie More »

Tatuaj Maori

Sef de trib Maori More »

India- Nagaland

India: ţărâmul cernelii veşnice More »

Tatuaje Budiste

Wat Bang Phra More »

 

Tatuajele din Borneo – exotism si traditie

Indepartate europenilor atât din punct de vedere geografic, dar si in ceea ce priveste cultura, Insula Borneo este unul dintre putinele locuri din lume unde tatuajul traditional este practicat si astazi. Astfel, Borneo se mentine drept unul dintre cele mai fascinante obiective de pe glob, in ceea ce priveste arta tatuajului.

Borneo_traditional
Borneo, desi putin cunoscuta europenilor, este cea de-a treia insula ca marime pe glob, dupa Groenlanda si Noua Guinee. Dovezi arheologice recente arata ca insula a fost locuita de peste 50.000 de ani. Impartita politic intre Indonezia, Malaezia si Brunei, Borneo a imbinat influentele culturale ale tuturor acestor state. Intr-unul dintre cele mai exotice tinuturi ale arhipelagului indonezian, locuitorii au pastrat de-a lungul timpului, secretele fascinantei traditii a tatuajului.

In Borneo, magia face parte din viata de zi cu zi. Iar tatuajele sunt strâns legate de acest aspect. Inca din cele mai vechi timpuri, triburile Dayak si-au raspândit modelele, instrumentele si tehnicile de tatuare, piercing si alte arte traditionale pe tot cuprinsul Polineziei, iar multe dintre desenele si stilurile de tatuaj traditional seamana cu motive decorative gasite în arta de la Bali si Java. Este dovada ca, in epocile stravechi, bastinasii au avut o mare influenta culturala asupra zonei.
Borneo, desi putin cunoscuta europenilor, este cea de-a treia insula ca marime pe glob, dupa Groenlanda si Noua Guinee. Dovezi arheologice recente arata ca insula a fost locuita de peste 50.000 de ani. Impartita politic intre Indonezia, Malaezia si Brunei, Borneo a imbinat influentele culturale ale tuturor acestor state. Intr-unul dintre cele mai exotice tinuturi ale arhipelagului indonezian, locuitorii au pastrat de-a lungul timpului, secretele fascinantei traditii a tatuajului.

Dintre artele Dayak, tatuajul de mâna este un simbol al statutului în viata si, de asemenea, a servit ca functie importanta dupa moarte. Simbolurile specifice aveau rolul de a lumina in intuneric astfel ca sufletul sa nu se rataceasca in cautarea râului mortilor.
Tatuajele au o mare importanţă în culturile vânătorilor de capete din Borneo. În cadrul tribului Dayak, artistul pregateste tatuarea cu un sacrificiu adus spiritelor strămosilor, prin tăierea unei găini sau a altor animale si împrăstierea sângelui. După o perioadă de incantaţii, artistul începea procesul extrem de dureros al tatuării, care dureaza, uneori, între sase si opt ore. Unele tatuaje erau aplicate chiar si pe parcursul mai multor săptămâni.

traditional-borneo-tattoo-tools

 

Rol social

Femeile din Borneo isi infatisau pe antebrat tatuajele ca pe simboluri ale unei maiestrii sau talent aparte. Atunci când o tânara fata purta un tatuaj semnificând priceperea ei la tesut, ea era considerata drept o partida avantajoasa pentru orice barbat.Tot in Borneo, tatuajele cu rolul de a alunga bolile erau configurate imprejurul degetelor sau incheieturii mâinii. Daca astazi, in rândul celor din Dayak, sunt putine femei tatuate, aceasta practica este inca extrem de populara in râdul barbatilor. Desi, modelele preferate sunt, in principal, tatuajele traditionale, unele contin si elemente mai comerciale.
Tot în insula Borneo, din arhipelagul indonezian, se practică tatuajul complet, care se realizează pe durata mai multor zile, în urma căruia braţele bărbatului sunt acoperite cu desene care reprezintă frunzele de palmier, despre care se crede că îl protejează de spiritele malefice ale junglei. Pe piept este tatuat cu imaginea Copacului Vieţii, un simbol al puterii si divinităţii care îl protejează pe cel care îl poartă împotriva dusmanilor de moarte. După terminarea acestui ritual, bărbatul era considerat perfect si sacru si se credea că în viaţa de după moarte vă primi un trup de aur.
În partea indoneziană a insulei Borneo, de exemplu, când un băiat aflat la vârsta adolescenţei din populaţia Ngaju Dayak se întorcea acasă de la vânătoare de mistreţi sălbatici era decorat pe umeri, realizarea sa fiind marcată sub forma tatuajului.

In alte triburi din Borneo, tatuajele capata alte roluri. Printre Kayans, de exemplu,  barbatii sunt tatuati în principal pentru importanta modelului. Astfel, fiecare tatuaj are o semnificatie speciala si poate fi atasat la majoritatea desenelor si modelelor independente. La Kayans nu exista nicio ceremonie speciala sau tatuaj conectat la procesul de tatuare de sex masculin.
In schimb, in rândul tribului Kayan, există credinţa că sufletul sălăsluieste în cap si, prin decapitarea dusmanului, se poate pune stăpânire pe sufletul acestuia. Mai mult, învingătorul îsi însuseste si statutul victimei, atributele si puterile acesteia, fapt ce asigură fertilitatea si bunăstarea în cadrul tribului. De aceea, participantii la o vânătoare de capete încununată de succes, când se întorc, sunt tatuaţi, în semn de recunoastere, pe degete de obicei, cu imagini ale animalelor antropomorfe. Dacaun Kayan Sarawak a luat capul unui inamic, el poate avea partea din spate a mâinilor si degetele acoperite cu tatuaje, dar daca a avut doar o cota de sacrificare, isi poate tatua numai un singur deget, degetul mare.

Instrumentele folosite de artisti tatuatori din Borneo sunt simple, constând din doua sau trei piese din fier si lemn. Insa ele sunt pastrate cu grija, Intotdeauna intr-o cutie de lemn, special confectionata pentru ele.

 

Simbolurile cele mai frecvente:

Frunzele de palmier – pe brate, protejeaza de spiritele malefice ale junglei
Copacului Vieţii – pe piept, un simbol al puterii si divinităţii care protejează împotriva dusmanilor de moarte
Bambusul – simbol al puterii, stabilitatii si permanentei, al unei vieti lungi si implinite
Broasca testoasa – creatoarea lumii, simbol al fertilitatii, animal sacru, statutul de lider, fertilitate, noroc, longevitate. Keling, cel mai puternic dintre zei, avea darul de a se transforma oricând intr-o broasca. Pe gât, proteja razboinicul impotriva taierii capului pe câmpul de lupta.

borneo-tattooTatuajele din Borneo

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*